Bedrägeriförsöken fortsätter

Utgivningsdatum 6.3.2023 15.35
Nyhet

Under dagen har polisen fått kännedom om att ett flertal personer blivit uppringda i samband med det som misstänks vara bedrägerier. Bedragarna för fram flera olika skäl till att de ringer, bland annat utger de sig för att representera inkassoföretag.

Det som varit gemensamt är att de ringer från ett svenskt telefonnummer. Själva numren har delvis varierat men alltid varit svenska. Under samtalets gång har de också försökt förmå den som svarat att göra betalningar. 


Även i Finland och i Sverige är denna typ av bedrägerier högaktuella för tillfället. Svenska polisen har gett ut följande tre råd för att skydda dig mot telefonbedrägerier:

 

Lägg på luren

Om någon ringer upp dig och du blir osäker ska du avsluta samtalet, oavsett om den som ringer säger sig vara en släktning, från banken, en myndighet eller ett företag. Du behöver inte vara artig.

 

Logga inte in

Identifiera dig aldrig via bankkoder eller ge information om betalkort eller liknande på uppmaning av någon annan. Seriösa företag, organisationer och myndigheter tar inte kontakt och ber dig logga in eller lämna ut personliga uppgifter på det sättet.

 

Lita inte på den som ringer

Bedragaren kan försöka stressa dig genom att säga att du är på väg att förlora pengar eller att någon anhörig råkat illa ut. Lita inte på personen som ringer även om den verkar trovärdig och har personlig information om dig. 


Om du gjort inloggning/betalning

Har du gjort en inloggning eller till och med en betalning under ovanstående omständigheter, meddela omedelbart din banks spärrtjänst och därefter polisens anmälningsmottagning, telefon 018-527117. Om polisens anmälningsmottagning stängt och om du gjort en betalning kan du använda dig av numret 018–19000.  Om du blivit kontaktad men kommit på att det är något lurt med samtalet och avslutat det ser vi gärna att du kontaktar anmälningsmottagningen.
 

Nyheter Ålands polismyndighet