Helgens händelser: telefonbedrägerierna fortsätter.

Utgivningsdatum 5.3.2023 10.27
Nyhet

Det fortsätter att inkomma anmälningar om telefonbedrägerier. Under helgen har patrullerna ryckt ut främst i Mariehamn samt p.g.a. en brand i Eckerö. Polisen temaövervakar i trafiken de närmaste veckorna användande av mobiltelefon samt säkerhetsbälte.

Telefonbedrägerierna fortsätter:

Under de senaste dygnen har det igen inkommit anmälningar om grova bedrägerier via telefon. I de senaste fallen har den som ringt upp i det första fallet sagt sig representera ett företag som behöver få betalning för en faktura och i det andra samtalet sagt sig vara från polisen och också här hänvisat till obetalda inköp.

Polismyndigheten påminner igen om att man för att undvika att bli bedragen inte skall ladda ner programvara till sin datorutrustning och aldrig ge sina bankkoder eller andra ID-uppgifter till någon annan. Observera att ingen myndighet, bank eller annan instans ringer upp och begär att du skall logga in på ditt internetkontor. Om du blir ombedd att göra detta skall de genast avsluta samtalet.

Har du gjort en inloggning eller till och med en betalning under ovanstående omständigheter, meddela omedelbart din banks spärrtjänst och därefter polisens anmälningsmottagning, telefon 018-527117. Om polisens anmälningsmottagning stängt och om du gjort en betalning kan du använda dig av numret 018–19000.  Om du blivit kontaktad men kommit på att det är något lurt med samtalet och avslutat det ser vi gärna att du kontaktar anmälningsmottagningen.

Händelser under helgen:

Under lördag eftermiddag greps en person på basen av polislagen efter att denne stört den allmänna ordningen på flertalet platser i Mariehamns centrum. Vid gripandet gjorde personen motstånd mot polispatrullen och delgavs vid frigivandet böter för motstånd mot tjänsteman.

Under natten till söndag inkom samtal om en byggnadsbrand i Eckerö. Byggnaden, en gammal såg, var inte längre i aktiv användning. Byggnaden totalförstördes vid branden och polisen utreder i nuläget ärendet som grov skadegörelse.

Under natten mellan lördag och söndag kolliderade en fyrhjuling med en personbil i centrum av Mariehamn. Föraren av fyrhjulingen hade väjningsplikt men fick p.g.a. det hala väglaget inte sitt fordon att stanna i tid. Ärendet utreds som äventyrande av trafiksäkerheten.

Trafikövervakning under helgen:

Polisen har gällande trafikövervakningen de närmaste veckorna särskild inriktning på övervakning av användandet av mobiltelefoner och övriga faktorer som negativt kan påverka trafikanternas uppmärksamhet i trafiken, samt på övervakning av användandet av säkerhetsbälte.
- -
Trafikförseelse. Personbilsförare körde mot förbjuden färdriktning på Nygatan i Mariehamn.

Äventyrande av trafiksäkerheten. Jomala Önningebyvägen. En paketbilsförare höll under färden mobiltelefonen i handen med följden att fordonet vinglade.

Trafikförseelse. Mariehamn. Västra ytternäsvägen. Lastbilsförare underlät att använda säkerhetsbälte under färden.

Trafikförseelse. Mariehamn. Västra ytternäsvägen. Personbilsförare underlät att använda säkerhetsbälte under färden.

Trafikförseelse. Mariehamn. Västra Ytternäsvägen. Paketbilsförare som underlåtit att använda säkerhetsbälte under färden.

Två fall av trafikförseelse. Jomala Norrgårdsvägen. En personbilsförare underlät att använda säkerhetsbälte samt höll mobiltelefonen i handen under färden.

Brott och utredning Nyheter Trafik Åland Ålands polismyndighet Övervakning och larmverksamhet