Pågående bedrägerier på Åland

Utgivningsdatum 20.2.2023 15.21
Nyhet

Polisen har under helgen och måndagen fått information samt tagit emot anmälningar om att flertalet grova bedrägerier samt att flertalet försök till bedrägerier skett runt om på Åland.

Bedragarna har uteslutande tagit kontakt per telefon och presenterat sig som representanter för olika företag, ofta svenska, och diskuterat problem med beställningar eller annat liknande. Emellanåt har samtalet kopplats över till en annan bedragare som utger sig för att vara banktjänsteman. Samtalen har emellanåt pågått i flera timmar.


Genom samtalet har bedragarna förmått den de talar med att ladda ner olika programvaror till den datautrustning de använder (dator, surfplatta, etc.) och via dessa program har de kunnat ta kontroll över den aktuella apparaten. Vidare har de övertalat personen de talar med att ge sina koder och andra inloggningsuppgifter. 


Bedragarna har genom detta förfarande sedan kunnat tömma konton genom olika utlandsbetalningar. Flertalet av dessa transaktioner har kunnat stoppas av bankerna.


Polisen vill i detta skede uppmana alla som råkat ut för något liknande kontakta sin bank om man har gjort en betalning och efter att man vidtalat banken kontaktas polisens anmälningsmottagning.


Om man enbart fått samtal av dessa bedragare men inte fullföljt någon av de åtgärder de bett om önskar vi att man kontaktar polisens anmälningsmottagning.


Om man blir kontaktad av någon som beter sig på ett sätt som beskrivet ovan bör man snarast avsluta samtalet och meddela polisens anmälningsmottagning.


Anmälningsmottagningen vid polisen når man per telefonnummer 018-527117 eller genom att besöka den på Strandgatan 27, C-entrén. Mottagningen är öppen vardagar mellan 8 och 16.


I och med detta vill vi från polisens sida påminna om man för att undvika att bli bedragen inte skall ladda ner programvara till sin datautrustning och aldrig ge sina bankkoder eller andra ID-uppgifter till någon annan.