Polisens tipstelefonnummer kan användas i bedrägerisyfte

Utgivningsdatum 12.9.2023 13.51
Nyhet

Lita inte på numret som syns på telefonens display när någon ringer. Vilket telefonnummer som helst kan spoofas. Bedragarna kan ringa från tillsynes vilket telefonnummer som helst.

Bedragarna blir allt fräckare. Polisen gick tidigare ut med att polisens tipstelefonnummer 0408479550 ”spoofats”. Polisen misstänker att syftet förutom att störa polisens verksamhet är att vara mer trovärdig i syfte att lura till sig pengar genom telefonbedrägeri.

Personer som kontaktats från telefonnumret har till polisen berättat att personen som ringde presenterade sig som polis och att det handlade om något lån som sökts på Andelsbanken. Om personen som kontaktades var tveksam på att det verkligen är polisen som ringer så kunde de kolla upp telefonnumret på www.aland.com.

Polisen har med anledning av ärendet startat en utredning beträffande grovt störande av post och teletrafik.

Det kan inte upprepas för många gånger. Lämna aldrig någonsin ut bankuppgifter till någon över telefon. Logga inte under samtalet in med nätbankskoder eller bank-id, ladda inte ner någon programvara på dator eller telefon på uppmaning av ett samtal. Lägg på luren, kontakta din bank direkt och anmäl händelsen till polisen.

Brott och utredning Nyheter Åland Ålands polismyndighet