Varning för bluffmail från polisen

Utgivningsdatum 20.6.2024 11.27
Nyhet

Klicka inte på länkar från skumma kallelser. Polisen kan kontakta dig per mail, men är det brådskande använder vi oss i första hand av andra kontaktsätt. Är du osäker ta kontakt med polisen och fråga.

Till polisens kännedom har kommit att personer fått sk. bluffmail som tillsynes ser ut att komma från polisen. Bluffmailen är rubricerade som polisens kallelse och ser ut att var undertecknade av polismästare Johan Pawli. De innehåller både en falsk myndighetsstämpel samt polisens och Europols logon.

I mailet anklagas mottagaren för olika typer av innehav av barnpornografi eller dylikt och uppmanas klicka på en länk. Klicka inte på någon sådan länk. Mailet kommer inte från polisen. Det handlar om bluffmail och bedrägeriförsök.

Enda gången polisen kan skicka mail med länkar man ska klicka på är då en person uppmanas ladda upp bevismaterial. Oftast riktar sig dessa mail till målsäganden som gjort anmälningar och t.ex. säger sig ha bilder, filmer, dokument eller annat elektroniskt material som man skulle önska överlämna till polisen. Dessa skickas inte ut överraskande utan först efter att man kommit överens om saken i förväg med polisen.

Skickar polisen ut en kallelse så kan det endast handla om att man uppmanas inställa sig personligen polisstationen. En sådan kallelse innehåller alltid kontaktuppgifter till tjänstemannen som skickat kallelsen. Är man osäker på om kallelsen är äkta kan man alltid ringa via polisens eller landskapsregeringens växel och be att bli kopplad till tjänstemannen.

Brott och utredning Mariehamn Nyheter Åland Ålands polismyndighet