Cykelstölder

Cykelstölder

Cykelstölderna växer i antal ju närmare sommaren man kommer. Sommaren är högsäsong för dessa stölder.

Under den här tiden finns det skäl för cykelägarna att bekymra sig var de kan ställa cykeln, så den inte blir stulen. Även cykeldelar är föremål för stölderna. Fenomenet gäller inte enbart Finland, utan hela Europa. Cykelstölderna är den här världsdelens mest utbredda form av brottslighet.

Cyklar i rad i en cykelställning på väggen. Hjul i förgrunden. / Cyklar bredvid varandra i polisens lager. En del i väggställningen, en del på golvet.

Cykelstölder kan vara riktade

Ungefär 20 000 cykelstölder och stölder av cykeldelar anmäls till polisen årligen. Mängden är stor och väcker en del förvåning.

Vart tar alla de stulna cyklarna vägen? En stor del av cykelaffärerna görs numera på olika handelsplatser på nätet. En brottsling kan via handelsplatserna bilda sig en uppfattning vad som har efterfrågan och utföra stölderna enligt det. Cyklar av märket Jopo har varit populära på sistone, vilket även tjuvarna noterat. 

Cyklar blir vanligen stulna på innergårdar, cykelförråd i höghus och allmänna platser. En del har förvarats i låsta utrymmen, men som olåsta. I en del fall är ett uppbrutet lås det enda som finns kvar. 

Gardera dig mot cykeltjuvar i förväg:

  • Spara uppgifterna för signalement (ramnummer, märke, modell, storlek). Ramnumret är vanligen stansat och finns nedtill på ramen. Skriv ner ramnumret. Polisen kan efterlysa cykeln med hjälp av ramnumret. Utan numret är det inte möjligt att koppla samman cykeln med dess ägare. Cykeln kan också märkas med olika produkter som finns till för ändamålet.
  • Fotografera cykeln. Signalementen är lättare att uppge om det finns ett foto. Polisen har också lättare att identifiera en cykel som kommit in om det finns ett foto att jämföra med.
  • Skaffa ett ordentligt lås. Tjuvarna ligger alltid steget före, men det lönar sig ändå inte att lämna cykeln olåst. 
  • Tänk efter vart du lämnar cykeln och för hur lång tid. 
  • Om din cykel blir stulen kan du anmäla brottet på polisen webbplats, på Elektroniska tjänster. Kom ihåg att noggrant uppge alla signalement.

Pyörän ostajan muistilista infolaatikko sv

Känn till vad du köper eller säljer

Det är tråkigt att märka att man köpt en stulen cykel. Den som köper en stulen cykel kan göra sig skyldig till häleribrott, om det funnits orsak att misstänka att cykeln är stulen i samband med affären.

Häleribrott kan leda till böter och att man förlorar cykeln. Ett billigt pris och en ofullständiga uppgifter om cykeln måste inte osökt betyda att den är stulen.