Bostadsinbrott inkräktar på hemmets säkerhet och integritet polisen.ax

Bostadsinbrott inkräktar på hemmets säkerhet och integritet


Bostadsinbrott är numera beklagligt vanliga året om. Polisen utreder alltid bostadsinbrott som grov stöld.

Bostadsinbrottens gärningsmän är fortsättningsvis inhemska kriminella. Under de senaste åren har det skett en ökning bland antalet professionella bostadsinbrottsserier, särskilt sådana som utförts av utländska kriminella grupper.

En inbrottstjuv bryter upp fönster med en kofot.

Mest inbrott på fredag


Enligt polisens statistik är risken för inbrott som störst på fredagar mellan klockan 12 och 15. Även om de flesta inbrotten äger rum dagtid, sker vart fjärde på natten, till och med när folk är hemma. 

Inbrottstjuvarna håller ofta uppsikt över sitt objekt för att ta reda på när huset är tomt för att invånarna handlar i butiken, är på jobbet eller till exempel på semester.

Innergårdar och skyddade platser löper större risk för att få besök av tjuvarna


Bostadsinbrotten äger rum såväl i höghus som i radhus och enfamiljshus. Den vanligaste platsen för inbrott är skyddat och lättillgängligt. Gärningsmännen bryter sig vanligen in i bostaden från innergården.

I allmänhet tar brottslingarna inga större föremål, utan föredrar smycken, pengar, telefoner och it-teknik, såsom surflplattor. 

Uppmärksamma medborgare till hjälp när brotten klaras upp


En stor del av gärningsmännen undgår att omedelbart bli fast. Polisen utreder om brotten bildar serier. Gärningsmännen kan därför bli fast i ett senare skede på grund av nya brott eller genom internationellt polisiärt samarbete.

Uppmärksamma medborgare och observationer som anmäls till polisen är till hjälp när bostadsinbrott klaras upp.

  • Håll ögonen öppna och lägg märke till misstänkta personer.
  • Brottslingarna kan väcka uppmärksamhet när de följer med lämpliga inbrottsobjekt.
  • Ring nödnumret 112 om ett brott verkar möjligt eller sannolikt.
  • Om situationen inte verkar vara akut, kan du ge ett tips till polisen på nätet. 

Brottsofferjouren stöder dem som utsatts för ett brott

Bostadsinbrott inkräktar alltid på hemmets säkerhet och invånarnas integritet. Den som blivit utsatt för stöld kan behöva stöd.

Brottsofferjouren stöder brottsoffer, deras närstående och vittnen i brottmål. Poliser kan be brottsoffren om tillstånd att ge deras uppgifter till aktörer som erbjuder hjälp. Givetvis kan var och en själv kontakta hjälpen.

Se polisens video om hur man förebygger bostadsinbrott

 

Brottsofferjourens webbplats

Tipsa polisen om bostadsinbrott, du hittar kontaktuppgifterna på polisens webbplats

Inbrottet på stugan kan uppdagas först vid säsongstart


Stuginbrotten är tråkiga för dem som drabbas och utmanande utredningsobjekt för polisen. Det är inte ovanligt att stuginbrottens skador uppdagas först när stugsäsongen inleds. Ägarna har ofta inga exakta uppgifter om när inbrottet ägt rum. 

Polisen registrerade över 1 000 stuginbrott år 2019. Antalet varierar från år till år. De flesta stuginbrotten äger av lättbegripliga skäl rum på orter där det finns många stugor. 

En enskild aktiv gärningsman eller en grupp gärningsmän kan avsevärt påverka antalet inbrott på ett specifikt område. Skadegörelse och förstörelse ingår ofta i inbrotten. Gärningsmännen är till stor del de samma som också bryter sig in i bostäder. 

Hjälp polisen – håll ordning på egendomens signalement


Användbar egendom stjäls ofta från stugorna, t.ex. verktyg och maskiner, fordon såsom mopeder och fyrhjulingar, samt släpvagnar som behövs för att flytta på dem. Den mest eftertraktade egendomen är den som är lätt att realisera.

Tyvärr är det vanligt att man inte kan beskriva den stulna egendomen tillräckligt exakt för polisen. 

Spara signalementen för den värdefullaste egendomen, t.ex. serienummer och detaljer som under underlättar identifieringen.
Ett foto kan vara till stor hjälp för polisen då egendomen ska identifieras!
Den misstänka kan få behålla egendomen om den inte går att koppla samman med sin rättmätiga ägare. 


Avskilt läge kan locka till sig tjuvar


Tänk på hur du kan skydda stugan mot inbrott – det lönar sig. Det ökade antalet inbrott på stugorna kan möjligtvis bero på deras avskilda läge och svagare inbrottsskydd jämfört med bostäderna.

Även högre standard på inredning och utrustning inverkar. Mängden egendom som går att sälja kan vara större. Därtill kan stugorna stå oanvända en lång tid. 

Se polisens video om hur man förebygger inbrottet på stugan

 

Suojaa omaisuutesi -vinkit sv

Skydda din egendom! Tips på hur du förebygger inbrott i bostaden eller stugan.

Egendomsbrott går att förhindra i förväg med relativt enkla åtgärder och till ett förmånligt pris. Det lönar sig att göra det så svårt som möjligt för tjuvarna att bryta sig in i bostaden, stugan, fordonet eller båten. Om inbrottet orsakar oväsen eller tar lång tid att utföra är objektet genast mindre attraktivt.

Asunto- ja mökkimurrot haitari sv