Bedragarna väljer sina offer. Är du över 70 år gammal är du ett eftertraktat offer för bedragarna

Utgivningsdatum 4.4.2023 9.28
Nyhet

Prata inte i telefon med någon och logga in i banken samtidigt!

Polisen har många gånger informerat om pågående trend med bedrägerier, men dessa fortsätter. Det handlar om organiserad internationell brottslighet och fenomenet kommer inte att försvinna så länge det finns människor som låter sig luras.


Polisen har under de senaste månaderna registrerat ca 20 st bedrägerier där äldre personer blivit utsatta. Bedragarnas eftersträvade brottsnytta har varit runt 700 000 euro. Pengarna förflyttas omedelbart till utländska bankkonton och studsar vidare till andra utländska konton. Allt sker inom loppet av minuter, vilket gör att det kan vara ytterst svårt att återfå pengar om de en gång gått vidare. Vissa gånger har bankerna i efterhand lyckats stoppa transaktionerna och vissa gånger har det gått att få pengar tillbaka på internationella judiciella vägar. Dock har bedragarna lyckats komma åt åtminstone runt 300 000 euro under den senaste månaden.


Tillvägagångssättet som bedragarna använder kan variera men nedan ett exempel:


1.    Kontaktar offret via telefon. 
2.    Utger sig för att ringa från t.ex. en butik för att meddela om en för offret obetald faktura eller från t.ex. ett inkassobolag som har i uppgift att driva in betalning från kunden. 
3.    Förtroende skapas. 
4.    Offret kopplas vidare till ex. sin banks säkerhetsavdelning. 
5.    Offret förmås ge ut sina nätbanksuppgifter, så som t.ex. användar-ID, lösenord och verifiering via sms/kodapp. 
6.    Före slutsteget förmås kunden att på sin dator, via Windows sökfunktion, söka upp applikationen ”Snabbhjälp”. Detta leder till att bedragaren, som aktiverar samma applikation, antingen kan spegla offrets händelser på sin skärm (ser offrets inloggning) eller t.o.m. ta över manövreringen på offrets datorskärm


Bedragarna är pålästa kan uppfattas som väldigt övertygande och samtalen kan pågå tom. i flera timmar. Polisen misstänker att bedragarna väljer sina offer utifrån deras förnamn. Polisen publicerar inte namn på brottsoffer, men kan konstatera att offren i allmänhet har förnamn som är mer vanliga bland personer över 70 år. Offrens medelålder är 74.


Det finns ett enkelt sätt att skydda sig mot bedragarna. 
1.    Slå på luren, ge inte ut någon bankinformation per telefon 
2.    Installera inga appar på telefonen eller på datorn och ta inte emot någon datasupport på detta sätt.
3.    Klicka inte på länkar som skickas per SMS, messenger eller andra sociala medier
4.    Ring bankens spärrtjänst omedelbart om du blivit utsatt 


Anhöriga. Varna era äldre släktingar om detta fenomen!
 

Brott och utredning Nyheter Åland Ålands polismyndighet