Lär dig att identifiera ett brott på nätet - anmäl!

Utgivningsdatum 9.10.2024 15.46

I nätvärlden händer liknande saker som i den reella världen, även brott. På nätet kan brott vara svårare att upptäcka. Någon kan också av obetänksamhet begå ett brott på nätet.

Spelregler för nätet

Skydda Barn rf har material som visar hur barn så tidigt som möjligt kan lära sig digital säkerhet. Varje barn och ungdom har rätt till information, inlärning och skydd även i digitala miljöer. Det viktigaste är att vuxna är närvarande och stöder ett barns tillväxt och utveckling i alla miljöer.
Materialet i Skydda Barn rf:s workshoppar Stop, Slow & Go riktar sig till förskolepedagogiken och årskurserna 1 - 6.

På Skydda Barn rf:s sida #MyFriendToo får ungdomar tydlig information och vägledning i en situation då de får reda på att deras vän redan har utsatts för sexuella trakasserier, lockande eller sexuellt våld.

Cybercrime Exit

Centralkriminalpolisens projekt Cybercrime Exit som inleddes år 2020, har syftet att förebygga allvarlig cyberbrottslighet som involverar ungdomar. Målgruppen är ungdomar i åldern 12 - 25 år som har begått allvarliga nätbrott, eller som riskerar att göra sig skyldiga till allvarliga nätbrott. Man vill genom projektet Cybercrime Exit öka medvetenheten ifråga om gränserna för laglig och olaglig verksamhet på nätet och visa lagliga alternativ för IT-kunniga ungdomar.

Hur känner man igen sexuellt våld

Ungdomar har berättat för Rädda Barnen rf att de vill ha information om hur man känner igen sexuellt våld och hur man ska agera om man märker att det sker sexuellt våld eller trakasserier på nätet.

Rädda Barnen rf har i mer än 20 år arbetat för att förebygga sexuellt våld riktat mot barn. På nättipstjänsten Nettivihje har Rädda Barnen rf producerat 6 animationsvideor riktade till ungdomar om hur man identifierar och förebygger situationer som handlar om sexuellt våld mot barn, samt hur man rapporterar om dem och söker stöd.

Man kan också tipsa polisen direkt via polisens nättips eller via e-post till polisen.

Medvetenhet och omdöme genom samtal

- Det skulle vara väldigt bra om både lärare och andra vuxna som arbetar med ungdomar skulle prata med ungdomar om kampanjens ämnen och utforska materialet. Det är också en bra idé att diskutera temat hemma och inkludera agerande på informationsnät i de vardagliga samtalen, på samma sätt som andra delar av ungdomarnas liv, säger polisinspektör Miia Lehtinen vid Polisstyrelsen.

Länkar till material och nättjänster

Information om brott för barn och unga

Polisens nättips

Tipsa polisen via e-post

Rädda Barnen rf:s nättipstjänst Nettivihje hotline

Rädda Barnen rf - stöd för barn och unga

Rädda Barnen Åland rf - Trygg på internet, stöd för barn och unga

#MyFriendToo

Stop, Slow & Go - Materialpaket för digitala säkerhetskunskaper

Cybercrime Exit - Förebyggande av cyberbrott som begåtts av unga personer

Brott och utredning Mariehamn Nyheter Polisens förebyggande arbete Startsidans stor nyhet Åland Ålands polismyndighet