Länkstig
Narkotikabrott
Narkotikabrott
Polisen registrerade cirka 10 000 olika narkotikabrott 2019. Drogbruket och de skador det ger upphov till är ett komplicerat problem.
Polisen kämpar med detta, precis som socialarbetare, hälso- och sjukvården, skolorna och forskare. Drogbruk handlar inte bara om användarna utan påverkar även ett stort antal personer i deras närmaste krets.
Straffbart bruk av narkotika vanligast
Narkotikabrott finns inskrivna i strafflagen. De vanligaste brottsrubriceringarna är straffbart bruk av narkotika, narkotikabrott eller grovt narkotikabrott.
Merparten av de narkotikabrott som polisen avslöjar är straffbart bruk av narkotika. Med straffbart bruk av narkotika avses innehav av en liten mängd narkotika som tyder på eget bruk.
I samband med narkotikabrott och grovt narkotikabrott handlar det om att droger även förmedlas eller till exempel om import eller odling. I de flesta fall avgör mängden narkotika om det är ett grovt brott.
Narkotikabrott är vanligen dold brottslighet. Polisen kan avslöja brott vid aktiv övervakning eller i samband med annan verksamhet. Narkotikabrott kan till exempel uppdagas i samband med övervakning av rattfylleri.
De vanligaste drogerna?
Det är cannabis och amfetamin samt amfetaminderivat som används mest i Finland. Andelen heroin har varit låg under lång tid och har ersatts av bubrenorfin. Bubrenorfin används vid substitutionsbehandling av opioidmissbrukare. Preparatet finns även i stora mängder på den illegala marknaden, oftast kallad Subutex. Under de senaste åren har även användningen av kokain ökat.
Pillerhandel på gatan
Den så kallade pillerhandeln har de senaste åren varit ett välbekant och otäckt fenomen i städerna, och handlar om att sälja narkotikaklassade läkemedel. Stora mängder av till exempel läkemedlet Rivotril har beslagtagits i samband med övervakningsinsatser. Vanligtvis bedrivs pillerhandeln av försäljare som kommit hit från utlandet.
Droghandeln sker på nätet
Under 2010-talet flyttade droghandeln från gatorna även till webben. Ofta görs droghandel på den så kallade mörka webben (Dark Web). Detta är ett försök att agera anonymt. I Finland har narkotikahandeln skett via det krypterade Tor-nätet och där till exempel på marknadsplatsen Silkkitie och diskussionsforumet Sipulikanava.
Tanken bakom webbaserad droghandel är att säljaren och köparen inte träffas. Köpet kanske betalas i en virtuell valuta. Ibland använder säljaren och köparen krypterade snabbmeddelandetjänster för att köpslå medan överlåtelsen sker på en överenskommen plats.
Det hela kan ha slutat i olika rån och våldsbrott, och på så sätt har polisen fått kännedom om narkotikahandeln.
Narkotikabrottslighetens ytterligheter ligger långt från varandra
Narkotikahandeln är yrkesmässig och ofta organiserad brottslighet. Å ena sidan finns det yrkesbrottslingar som samlar in snabba vinster, å andra sidan missbrukare med multiproblem. Det finns många olika nivåer mellan dessa två ytterligheter. Polisen bedriver aktivt nationellt och internationellt samarbete i kampen mot narkotikabrottsligheten.
Även polisen vill ha användarna i vård
Drogbruk påverkar i hög grad allmän ordning och säkerhet, och därmed även polisens dagliga arbete. Polisens förebyggande arbete syftar till att minska drogbruket och dess negativa konsekvenser.
Vid polisinrättningarna utförs det här arbetet till exempel av Ankarteam som samarbetar med andra myndigheter. Även polisen vill att användarna får vård.
De minderåriga som första gången åker fast för att ha använt droger blir inkallade till ett samtal. Polisen skriver inte automatiskt ut böter, utan tar hänsyn till möjligheten att ge en anmärkning och lotsa till vård. Det finns ett stort behov av att utveckla smidig tillgång till missbrukarvård och i rättan tid.
Straff
Narkotikabrott kan bestraffas med böter eller fängelse:
- Straffet för straffbart bruk av narkotika är böter eller fängelse i högst sex månader.
- Straffet för narkotikabrott är böter eller fängelse i högst två år.
- Straffet för grovt narkotikabrott är fängelse i minst ett eller högst tio år.
De vanligaste frågorna
Huumausainerikokset -UKK haitari -sv
Du behöver ta itu med saken. Det lönar sig att ha ett allvarligt samtal med barnet. Du kan ta kontakt med till exempel den lokala polisinrättningens Ankarteam eller social- och hälsovårdstjänster för att få råd och stöd. Det finns även information och andra stödformer på nätet.
Polisen gör sannolikt en brottsanmälan om saken för att utreda ärendet. På så sätt kan man ingripa även i eventuella andra brott. Barn under 15 år är inte straffrättsligt ansvariga. Ju yngre barn det är fråga om, desto viktigare är det att ingripa i drogbruket. Även ur polisens synvinkel är det av största vikt att i förebyggande syfte hindra användningen av droger och få hjälp till användarna.
Ring nödnumret 112 för att få en polispatrull till platsen. Du ska inte själv försöka reda ut situationen. Köp läkemedel bara på apotek. I gatuhandeln kan man aldrig veta vad preparaten innehåller.
På allmänna platser kan du stöta på en avslocknad person som har druckit för mycket alkohol. Ibland kan det ändå handla om överdosering av narkotika. Om personen inte är lätt att väcka tyder det på att det är en mer allvarlig situation. Du kan försöka prata med personen eller skaka lätt i axlarna för att se om du får svar. Den som har tagit en överdos kan svettas kraftigt eller huden kan var mycket blek. Det kan givetvis även vara fråga om någon sjukdomsattack. Ring nödnumret 112 för att få hjälp till platsen.
Du kan meddela om dina observationer till polisens tipstelefon eller e-post. När det gäller narkotikahandel som sker på nätet kan du lämna in tips till polisen via webben. Om du har en akut situation, ring nödnumret 112. Kontaktuppgifter finns bakom länkarna.
I enlighet med förundersökningslagen registrerar polisen i samband med alla fall en brottsanmälan om ärendet i informationssystemet för polisärenden och uppgifterna tas bort därifrån såsom fastställts i lagen om behandling av personuppgifter i polisens verksamhet.
Narkotikabrott Läs mera ax
Läs mera
- Kontaktuppgifter för att lämna tips
- Nättips
- information om allmän ordning och säkerhet
- Droglänkens webbplats
- Institutet för hälsa och välfärd THL:s webbplats
- Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete EHYT rf:s webbplats
- Statistik över narkotikabrottsligheten på Statistikcentralens webbplats